Крушунските водопади крият манастир с царска гробница?


Крушунските водопади крият манастир с царска гробница?

Край Крушунските водопади почива един от българските царе

Крушунските водопади крият килии на исихасти

Крушунските водопади са сред най-обичаните от туристите места в България. Освен огромната красота на природата обаче това кътче мами хората и с мистериите и тайните, които е скрило през вековете. Според една от легендите, предавани от местните, в местността е погребан един от българските царе.

Крушунските водопадиСтава въпрос за Иван Александър, който е бил и най-богатият болярин в цяла Ловешка област преди да се възкачи на трона. Още преди да стане цар, Иван Александър заповядал край Крушуна да се построи манастир. След като бил провъзгласен за владетел, той пожелал след смъртта си да бъде погребан именно в обителта. Волята му била изпълнена, но и до ден днешен местонахождението на това място се оказва пълна мистерия за историците и археолозите.

Които безуспешно се опитват да открият манастира и гроба на царя. За сметка на това при проучвания на Крушунските водопади са били открити килии на монаси, изповядващи исихазма. До тях се стига по екопътеката, че преминава през 15-те мостчета. В почти недостъпните отвесни скали, намиращи се край водопадите, са издълбани няколко на бой монашески ниши и килии. Които, според специалистите, са поставили началото на Крушунския средновековен манастир.

Изследователите изтъкват, че исихастите не случайно са избрали мястото за килиите си. Тази религия изисква от последователите си пълно отдаване на мълчание и вътрешни молитви. Тъй като това е единствения начин за постигане на съвършенството. Заради усамотеността на Крушуна, тези монаси-философи са предпочели да се установят там, показват проучванията на учените.

Източник: http://www.chudesa.net/